דלקת מרפק טניס / גולף
פגיעות שונות בגידים הקושרים את שרירי האמה לאזור המפרק יכולים להוביל לתסמונות הנקראות “מרפק טניס”, ו”מרפק גולף”. פגיעות אלו אופייניות לעוסקים במקצועות ספורט אלו, אך מופיעים בשכיחות גבוהה גם אצל חולים אחרים.
דלקת מרפק טניס / גולף – אנטומיה של מפרק המרפק
המרפק הוא מקום מפגשן של שלוש עצמות עיקריות. עצם הזרוע (humerus), ועצמות האולנה (ulna) והרדיוס (radius), המרכיבות את אמת כף היד. עצם האולנה יוצרת מרפק עם עצם הזרוע בשקע מיוחד ואחורי, שנקרא אולקרנון (olecranon fossa). משני צידיו של שקע זה מצויות שתי בליטות גדולות של עצם הזרוע, medial epicondyle (המצויה בצד הפנימי של הזרוע) ו – lateral epicondyle (המצויה בצד החיצוני – צידי של הזרוע). אל בליטות אלו נקשרים גידים של שרירים רבים, שנמצאים למעשה באמת כף היד. שרירים אלו אחראיים על תנועת האצבעות, פרק כף היד, והאמה. בין השרירים הנקשרים אל הבליטה הפנימית” pronator teres, שאחראי על סיבוב האמה כלפי פנים, flexor carpi radialis , שאחראי על כיפוף שורש כף היד, Flexor carpi ulanris, שמשלים את פעילות הכיפוף באצבעות, ועוד. בבליטה הצידית מחוברים השרירים :extensor carpi ulnaris, שאחראי ליישור שורש כף היד, extensor digitorum, שאחראי על יישור האצבעות, ועוד. השרירים בשני הצדדים מחוברים בכל צד בגיד משותף ועבה
דלקת מרפק טניס / גולף – מה בעצם קרה שם?
במרפק טניס, שימוש עודף ומוגבר במרפק גורם לפגיעה בנקודת החיבור של הגיד לבליטה הצידית (Lateral epicondyle). הפגיעה גורמת לכאב ולרגישות באזור. הפגיעה אופיינית לשחקני טניס אבל יכולה להופיע אצל כל אדם שמבצע פעילות חוזרת הדורשת כח עם כף היד. הקשר בין הפעילות של כף היד למרפק טמונה בתיאור האנטומי שהוצג- השריר המפעיל את שורש כף היד קשור לצד המפרק. המצב נובע, קרוב לוודאי, דלקת כרונית של הגיד.
המחלה יכולה לגרום לקרעים קטנים בגיד, הסתיידויות, שינויים תאיים ושינויים בכלי הדם באזור של הבליטה הצידית.
במרפק גולף הפגיעה דומה ביותר, אבל מופיעה בבליטה הפנימית (medial epicondyle) של עצם הזרוע. השרירים שמשפיעים ומושפעים מהפגיעה הם לכן השרירים שאחראים על יישור (אקסטנציה) של שורש כף היד והאצבעות, ולא השרירים שאחראיים על כיפוף (פלקסציה), כמו במפרק טניס.
פגיעת ספורט דומה, אך שונה בפתולוגיה מופיעה אצל שחקני בייסבול הזורקים את הכדור במהלך המשחק, ונקראת Baseball pitcher’s elbow. פגיעה זו קשורה בגדילה לא תקינה (היפרטרופיה) של עצם הזרוע באזור הקרוב למפרק.
דלקת מרפק טניס / גולף – סימני הפגיעה
בפגיעות בגידים מופיעה כאב ורגישות על פני האזור הפגוע. בנוסף, פעולות יום יומית הכרוכות בהפעלת השרירים שהגיד המחבר אותם נפגע, כואבות גם הן. כאבים אופייניים למפרק טניס מופיעים בהושטת היד לחפץ המונח במקום גבוה, במזיגת תה מקומקום, בפתיחת ידית של דלת, לחיצת ידיים ועוד. בבדיקה אצל הרופא יימצאו רגישות במרפק , כאב בהנעה פסיבית (על ידי הבודק ולא הנבדק) של שורש כף היד, וכאב בהפעלת כח נגד התנגדות בשורש כף היד.
החולים הם בדרך כלל אנשים פעילים בגילאי 30 -40. הכאב מתפתח בהדרגה, ובמקרים קשים הוא יכול להקרין מעבר לצד החיצוני של המרפק. המפרק עצמו נראה תקין ונורמלי, וכיפוף ויישור המפרק אינם מלווים בכאב. צילום רנטגן של המפרק תקין בדרך כלל ולא מרמז על הבעיה, אם כי לעיתים ניתן לצפות בהסתיידויות בגיד באזור המפרק.
דלקת מרפק טניס / גולף – טיפול
הצעד הראשון בטיפול הוא לזהות את מקור הבעיה, ואת הפעילות שגרמה לשחיקת הגיד, ולהגבילה ככל הניתן כדי לאפשר זמן התאוששות וריפוי לגוף . הזרקות מקומיות של סטרואידים ומשככי כאבים אפשריות גם הן, מפחיתות את הכאבים והדלקת האזורית, אך אינן מובילות להחלמה מהמחלה. ניתן להיעזר גם טיפולים פיזיותרפיים לשיפור היכולת התפקודית. טיפול ניתוחי אפשרי במקרים נדירים ומסוימים, אך שיעור ההצלחה לא גבוה במיוחד.
טיפול חדשני מוצלח במיוחד הוא טיפול בגלי הלם במכונות גדולות, המשפעים על הגיד במספר דרכים, מפוררים הסתיידות בגיד, מעודדות ריפוי ויצירת כלי דם. שיעורי הצלחה של טיפול בגלי הלם הוא מעל ל – 95%!